Vergoeding mindfulnesstraining
Zorgverzekeraar

Het volgen van een mindfulnesstraining vergt een investering, niet alleen in tijd maar ook in geld. Gelukkig is er inmiddels brede erkenning voor de effecten van mindfulnesstraining en vergoeden veel zorgverzekeraars de gehele training, of een deel daarvan, in het aanvullende pakket. Dit geldt alleen voor trainingen gegeven door VMBN-lid categorie 1 trainers. Check bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn. Als je voor vergoeding in aanmerking komt kan het zijn dat je een verwijzing nodig hebt van de huisarts of bedrijfsarts. De verwijsbrief kun je samen met de factuur van de training meesturen naar de verzekering.

Kijk op ZorgWijzer.nl voor een overzicht van de voorwaarden en de vergoede bedragen per verzekeraar.

Andere opties

Via werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.

Via UWV
Het volgen van een mindfulnesstraining kan zeker bijdragen aan het sneller vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren binnen een baan. Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten kan betalen.

Via gemeenten
Het ondersteunen van mantelzorgers is inmiddels voor veel gemeenten een speerpunt. Je kunt als mantelzorger een beroep doen op WMO gelden.