Mindfulness voor musici

Je wilt altijd optimaal voorbereid zijn voor een optreden, je wilt het maximale halen uit jouw kwaliteiten.
Het liefst wil je bij elke uitvoering “in the flow” zitten waarbij je volledig in de muziek kunt opgaan en je op de toppen van je kunnen presteert.

Maar hoe toegewijd je ook bent, soms staan er toch dingen in de weg die jou ervan weerhouden het beste uit jezelf te laten komen. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je wilt niet dat er iets mis gaat op het podium. Hartkloppingen, buikpijn, gedachten van zelfkritiek of kritiek van een docent of collega. Het zijn allemaal zaken die ons kunnen belemmeren en die zelfs het plezier in musiceren in de weg kunnen gaan zitten.

Het goede nieuws is dat hier iets aan te doen is!

Vrij spel”

Mindfulness biedt een effectieve manier om de weg vrij te maken voor een optimale prestatie. Het verlost je van ingesleten denkpatronen en gewoontepatronen die je kunnen belemmeren in je musiceren. Het biedt de mogelijkheid om dingen anders te benaderen en anders te ervaren. En dat leidt tot stressvermindering en meer positiviteit.

Het is geen quick fix oplossing, je moet er wel wat voor doen. Maar als musicus weet je als geen ander: oefening baart kunst. En zo is het ook met mindfulness: je leert het door een reeks van eenvoudige oefeningen waarbij je het vermogen om te kunnen focussen traint. De oefeningen kosten maar een paar minuten per dag en je kunt ze gemakkelijk toepassen in je dagelijks leven en in je musiceren.